2011. május 19., csütörtök

Cickafark

Na ez az a gyógynövény, amit mindig elsőként meg kellett tanulnom, bármely ország nyelvén, ahol hosszabb ideig voltam, mert elkerülhetetlenül szükségem volt rá....

A drog serkentőleg hat az emésztőnedvek elválasztására, emellett különösen kamazulén-tartalmának köszönhetően a kamillához hasonló, görcsoldó és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Alkalmazzák étvágytalanság, valamint a gyomor-bél-epetájék enyhébb, görcsökkel járó panaszainak kezelésére, de emésztési zavarokra (epe és májserkentésre, gyomor- és bélhurutra, patkóbélfekélyre) ajánlható illetve vénás keringési zavarok esetén (aranyér, lábszárfekély), visszértágulás ellen, húgyutak betegségei esetén és prosztatagyulladásra, menstruációs problémák kezelésére is. Külsőleg hasonló célokra használják a cickafarkot. Homeopátiás felhasználási területei többek között a visszérpanaszok, görcsös fájdalmak, valamint viszketéssel és hólyagképződéssel járó bőrelváltozások enyhítése. Érzékeny egyéneknél a friss levelek érintkezése a bőrfelülettel cickafark-dermatitiszt, viszkető, gyulladásos bőrelváltozást okozhat.
A nők legjobb gyógyítója a cickafark, melyet alkalmazhatunk felfázásra, ivarszervi problémákra, gyulladásos állapotok enyhítésére.
Segíti az emésztést, a sebgyógyulást, jó vérzéscsillapító orrvérzés esetén és alkalmazható menstruációs zavarok ellen is.
A fogíny- és szemgyulladások kiváló öblögető-, illetve borogatószere.
Kismedence és petefészek gyulladásnál és aranyeres fájdalmaknál, mint ülő fürdőt alkalmazzuk
 
Tea: 1 púpozott teáskanál cickafarkfüvet adunk negyed liter vízhez, forrázzuk le, majd 10 perc után szűrjük le. Kúraszerűen napi 1-2 csésze tea fogyasztása ajánlott az étkezési szünetekben.6 héten át.
Borogatás: Forrázzunk le 0,5 l forrásban lévő vízzel 1 maréknyi szárított cickafarkot. Tegyük bele mullkendőbe, és helyezzük melegen a sebre.
Tinktúra: Egy jól zárható üvegbe helyezünk 3-4 maréknyi friss cickafarkvirággal, leöntjük 40%-os pálinkával, majd két hétig állni hagyjuk meleg helyen.
Fürdő: Forrázzunk le 0,5 l forrásban lévő vízzel 1 maréknyi szárított cickafarkot, és hagyjuk állni 1-2 órán át, majd szűrjük le a főzetet, és öntsük a fürdővízhez. Ülő- vagy lábfürdőként alkalmazható.
Kenőcs: Felmelegítünk 90 gramm sótlan vajat, hozzáadunk 15 gramm friss összeaprított cickafarkvirágot, 15 gramm apróra vágott málnalevelet, jól átsütjük, majd éjszaka pihentetjük. Másnap az egészet felmelegítjük, egy vászonkendőn átnyomjuk, és tiszta üvegben, hűtőszekrényben tároljuk! Szem kezelésére, arckrémként, bőrápolóként alkalmazható.

Szeszágyon cickafark propolisszal: Minél erősebb pálinkába tesszük a cickafarkot, annál hasznosabb lesz. Amennyiben 70 fokos törkölyben állni hagyjuk 3 hétig, majd propoliszos mézzel elkeverjük, és reggelente egy kávéskanállal fogyasztunk, mindenféle női bajunk elmúlik. A növények szárát használjuk még teának és fürdővizekbe.

Vegyeszöldség-leves cickafarkkal: Cickafark, bakszakáll, mezei sóska, pongyola pitypang (összesen 200 g-nyi), esetleg 2-3 db repkény levelét megtisztítjuk, megmossuk, nagy darabokra vágjuk. A keveréket kevés zsiradékon, apróra vágott hagymával megpároljuk, majd kevés lisztet szórunk rá. Vízzel vagy húslével felöntjük, felfőzzük. Tálalás előtt szitán átszűrjük, pirított zsemlekockával tálaljuk.

Tavaszi erőleves gyomász módra: Tavaszi kirándulásunk során összegyűjtünk megfelelő mennyiségű szagosmüge-, fiatal százszorszép-, pimpóleveleket, szederhajtásokat, ibolyavirágokat, szamóca-, cickafarkleveleket, fekete ribizli fiatal hajtásait. Mindezt meglocsoljuk jóféle asztali pecsenyeborral. 4-5 órát állni hagyjuk. Szűrletéből ki-ki vérmérsékletének megfelelő mennyiség elfogyasztása után erőre kaphat tavaszi fáradtságából.

Tormás cickafarkkocsonya.:Fél evőkanál frissen reszelt tormát és néhány apróra vágott cickafarklevelet negyedliter tejjel összekeverünk, ecettel, sóval, cukorral fűszerezzük. Két evőkanál zselatint 4 evőkanál langyos vízben csomómentesen feloldunk. A zselatint hozzáadjuk a tormás cickafarkhoz, tojástartókba, vagy hasonló formákba töltjük. Megszilárdulás után a formából kiütve tálaljuk. Hideg húsokhoz adjuk.

Cickafarkkrém: Néhány késhegynyi finomra vágott fiatal levelet vajjal, apróra vágott hagymával, ízlés szerinti köménnyel, tehéntúróval össze¬keverünk. Friss, ropogós kenyérre kenve, paradicsommal, paprikával fogyasztjuk.

Májpástétom cickafarkkal: 50 dkg sertésmájat lekaparunk, 1 1/2 áztatott zsemlét, 2 egész tojást, zsírban pirított hagymát, sót, 2 csipetnyi apróra vágott cickafarklevelet keverünk hozzá. Befőttesüvegbe tesszük, szorosan lekötve 2 órán át gőzöljük. Hidegen tálaljuk.

Cickafarkas rizssaláta: 25 dkg főtt rizshez hozzákeverünk 1 apróra vágott almát, 2-3 db apróra vágott kemény tojást és csemegeuborkát, 3 csipetnyi cickafarklevéllel, olajjal és citromlével ízesítjük.










1 megjegyzés: