Mi a gyom?
Gyomnak tekinthetjük azt a növényt, amely ott nő, ahol termesztési szempontból nem kívánatos (akár kultúrnövény árvakelése is lehet). A Föld kb. 300 000 ismert növényfajából mintegy 30 000 gyom. Gazdasági kárt hozzávetőlegesen 1800 faj okoz, amelyek közül a világon kb. 300, térségünkben viszont 24 gyomnövényfaj tekinthető veszélyes gyomnak. A többi gyógynak...
Jó tudni:
- Aki asztmás vagy allergiás, az inkább ne fogyasszon semmiféle virágot, mert a pollen problémákat okozhat.
Pitypang
Itt a tavasz pang a pitty!
Na ez az a cikk, amivel már régen előrukkolhattam volna, mert már lassan tényleg pang a pitty, hiszen amit felhasználhatunk belőle, az a virága, vagy a virágzó növény szára. A gyökérnél nem számít mely időszakban szedjük, gyógyhatását nem csökkenti. Szóval talán akad még árnyékosabb helyeken egy pár virágos példány, hamár nem is tudjuk visszapörgetni az időt....
-a gyökér erősíti a májműködést: hasznos a májgyulladás és a sárgaság kezelésére
-a gyökér elősegíti az emésztést azáltal, hogy az epe termelését és kiválasztását serkenti: az epekő kialakulásának megakadályozására, illetve csökkenti a vércukorszintet-a gyökér csökkenti az endometriosis tüneteit és a havi vérzést megelőző emlőfájdalmat
-a levél vízhajtó hatású: a retenció csökkentésére
-A friss szárak fájdalommentesen oldják az epekövet, szabályozzák a máj és epe működését.
Vértisztító hatása folytán köszvény és reuma esetén is segít, elmulasztja a nyirokcsomó-duzzanatokat, ha az ember a friss szárral 3-4 hetes kúrát végez.
Sárgaság és lépbántalom ellen szintén eredményesen alkalmazható.
Pitypangméz receptje:
Két nagy marék pitypangvirágot 1 l vízben felfőzünk. Amikor a víz bugyogni kezd, levesszük a tűzhelyről, és másnapig állni hagyjuk. Leszűrjük a főzetet, és jól kinyomkodjuk.
Az 1 l léhez hozzáadunk 1 kg. cukrot, egy citromot, karikára vágva, és fedő nélkül, közepes lángon főzzük. A fehér cukrot, hogy kissé megreformáljuk, helyettesíteni lehet nádcukorral, és így még egészségesebb!
Vigyázni kell, hogy ne forrjon és ne legyen nagyon sűrű, mert akkor kikristályosodik! Nagyom finom és egészséges mézet kapunk.
Pitypangbor: Száraz időben 4 1/2 l pitypangvirágzatot gyűjtünk. Kb. 10 l-es fazékba tesszük, 4 1/2 liter forró vízzel leöntjük. A fazekat lefedjük, 3 napig áztatjuk benne a virágokat. Ezután a folyadékot molinókendőn átszűrjük, a virágzatokból a lét kifacsarjuk. A folyadékba dobunk egy kis gyömbérgyökeret, 3 finomra vágott narancs és 1 citrom héját valamint 1 1/4 kg cukrot. Az egészet egy nagy fazékban 20 percig lassú tűzön felfőzzük. Mázas cserép- vagy porcelánedénybe töltjük. Lehűtjük, egész addig, amíg testmeleg nem lesz. 1/2 darab élesztőt egy pirított rozskenyéren elkenünk és a folyadék tetejére téve azon úszni hagyjuk. Az edényt kendővel lefedjük, 6 napig meleg helyiségbe állítjuk, ezután a bort nagy edénybe szűrjük, és pamutkendővel letakarjuk. Három hétig sötét helyen állni hagyjuk, majd az edény tartalmát palackokba fejtjük. Az üvegeket dugóval gondosan lezárjuk. A bort legalább karácsonyig pihentessük.
Pitypang szörp: Hozzávalók:
-2 marék pitypang virág
-1 kg cukor
-fél citrom leve
-1 liter víz
A pitypang virágról a szárát lecsipkedjük, beletesszük egy üveg-, vagy ép zománcú edénybe, ráöntjük a vizet és egy éjszakát hagyjuk állni. Másnap lassú melegítés után hozzá adjuk a cukrot és a citromot is. Kb. 1 órát nagyon lassú (csak kicsit gyöngyözön a teteje) tűzön főzzük, leszűrjük és üvegekbe töltjük.
Szirup gyökérből: 2-3 dl vízben főzzünk fel 2-2 evőkanál gyermekláncfűgyökeret és -levelet, a felforralástól számítva 1 percig főzzük, majd szűrjük le. A főzethez adjunk 120-150 g cukrot, így sziruposan besűrűsödik.
Pitypangfejsaláta: A még „bimbózó" virágzatot (200 g) keresztben finom szeletekre vágjuk, csipet cukrot, kevés sót, 1 kis, finomra vágott hagymát adunk hozzá. Ha kész van, kivesszük a serpenyőből és a forró zsiradékba 2 evőkanál borecetet öntünk. Ha felforrt, a felaprított pitypangfejeket beleszórjuk és összekeverjük. A salátát összevágott kemény tojással (fejenként 2 db) körítjük és azonnal tálaljuk.
Az egyik pity-saláta: Néhány csokor pitypang levelet megmosunk, kisebb darabokra tépkedünk. Darabolt zöldhagymához, felkockázott paradicsomhoz keverjük, az egészre egy kis olívaolajat csurgatunk és kész a gyors, egyszerű tavaszi saláta.A pitypang leveléhez télen is hozzájuthatunk, mert ennek az évelő növénynek egy enyhe tél meg se kottyan, fagymentes időben szinte mindig találunk zöld levelet.
A másik pang-saláta: Egy kis kapribogyós üvegbe öntünk egy fél deci olívaolajat (más olaj is mehet), rá fél deci almaecet (vagy borecet, citromlé) és jól összerázzuk. Miközben a hozzávalókkal szöszmötölünk, többször összerázzuk.
20-30 virágszárat megmosunk, majd 2 cm-es darabokra aprítjuk.
Egy fej salátát leveleire bontunk, jól megmossuk. Darabokra tépkedjük a salátaleveleket, belekeverjük a pitypang szárat, majd az egészet leöntjük a homogénre rázott öntettel.
A pitypang virágját a tetejére szórjuk dekorációnak, na meg finom is ám...
Szinte minden nagyobb élelmiszerboltban megvásárolhatjuk a dobozba csomagolt, élénkzöld cakkos leveleket. Ha valakit a pitypangra emlékeztet, nem téved nagyot, hiszen a rucola a gyermekláncfű nemesített változata.
Pongyolapitypang-főzelék: Lehetőleg a fiatalabb és zsengébb leveleket (500 g) gyűjtjük be. A levelek kemény csúcsát levágjuk, és a leveleket legalább egy fél óra hosszat vízben főzzük. A vízből szűrővel kiszedjük, lecsöpögtetjük, majd finomra vágjuk. Lábosba szórjuk, húsleves levével felöntjük, csipetnyi sóval ízesítjük, 2-3 evőkanál pirított zsemlemorzsával összeérésig pároljuk, vagy 100 g vajon, csipet sóval és borssal puhára pároljuk, majd 1 kanál lisztet rászórva, néhány kanál húslével felöntjük, ezt követően még kb. negyedóra hosszat főzzük. Frissen tálaljuk, mint a spenótot. Resztelt burgonyával, fasírttal ...
Párolt pitypangfej: Ennek az íze a bimbóskelhez hasonlít. A levélrózsák közötti fejletlen fészekvirágzatokat gyűjtjük össze. Ezeket a sárgás színű, összehajló „bimbókat" kb. 3 percig, lobogó vízbe szórva főzzük, majd vajjal, sóval, szerecsendióval ízesítjük. Előételnek vagy körítésnek tálaljuk.
Pitypangpüré: A fiatal pitypangleveleket felfőzzük, szitán lecsöpögtetjük, finomra vágjuk, húsleves levében megpároljuk, liszttel behabarjuk. Sóval, borssal fűszerezzük. Forró tejszínnel meglocsoljuk.
Teák:
(1) 1 púpozott teáskanál őrölt pitypanggyökér + 2-3 dl hideg víz
- másnap forralás, elfogyasztás
(2) 1 marék pitypanglevél + 1 liter víz
(kinek hogy tetszik, lehet sűríteni és hígítani is)
- forralás után állni kell hagyni
- majd mikor már emberi hőmérsékletű, jöhet az ivászat
- szárral is el lehet készíteni
(3) 1 marék pitypanglevél + 1 liter víz
- hideg vizes áztatás (ebben az esetben a vitaminok is túlélik a tortúrát)- egy éjszakás pihentetés után toroktúra
- ezt is el lehet készíteni szárral
-(4) 3 dl vízben forraljunk fel 2 teáskanálnyi gyermekláncfüvet, és 1 percen át főzzük, majd 15 perc elteltével szűrjük le. Kúraszerűen 6 héten át napi 2 csészével fogyasszunk belőle.
Borogatás: 3 evőkanálnyi gyermekláncfűgyökeret tegyünk 0,5 liter vízbe, forraljuk fel, és főzzük 5 percig, majd készítsünk belőle pépet, kenjük rá egy kendőre, és helyezzük a fájó, sajgó ízületre.
Tompa
Mihály: A pitypang meséje
Mindig beindul a fantáziám, mikor itt a május és piac helyett az erdőbe járhatunk beszerzési körúta, ha finomat és szépet szeretnénk enni. Még előkerül a hűtőből a maradék sózott medvhagyma naponta, de gondolataim már a rántott bodzavirággal és a bodza apró virágaival teleszórt csalánfőzelékkel vannak tele.
Lehetőleg csak olyan, a forgalmas közutaktól távol eső helyeken, erdőszéleken, mezei utak mentén szedjük a növényeket, ahová sokkal nehezebben jutnak el a gépkocsik által kibocsátott mérgező anyagok .
Csalán
Mostanában érdemes a csalán zsenge, kevésbé csípős hajtásait felhasználni ételeinkben, akár önállóan, akár más ételekhez keverve. (Zsenge csalánhajtásokat nemcsak tavasszal szedhetünk, hanem később is. Az elvirágzott szárakat vágjuk le tőből, hogy új hajtásokat hozzon a növény.) Magas vitamin-, ásványi anyag- és fehérjetartalma miatt tápláló ételeket főzhetünk belőle. A csalán gyorsan felszívódó organikus vasat tartalmaz.
A zsenge hajtások még nem annyira csípősek, akár kézzel is gyűjthetőek. Egyébként használjunk gumikesztyűt, vagy ollóval vágjuk bele egyből a gyűjtőedényünkbe. A nem virágzó csalánnak a felső 3-4 levélmélységű részét kell leszedni. Levelének gyűjtési ideje március-április, gyökérzetét (Urticae radix) pedig ősszel vagy tavasszal szokták gyűjteni.
Csalánleves szurokfűvel: 2 fej vöröshagymát apróra vágunk, vastag falú lábasban, forró vajban megpároljuk, 500 g-nyi fiatal csalánlevelet öntünk rá. Addig keverjük, míg össze nem esik. Forró levesalappal felöntve 20 percig főzzük. Ha kész, robotgéppel pépesítjük, sóval, borssal ízesítjük. A 3-5 db paradicsomot lobogó vízben leforrázzuk, meghámozzuk, felezzük és a magvakat eltávolítjuk belőle. Finom szeletekre vágjuk és a leveshez adjuk. 1 dl fehérborral megöntözzük. 1 nagy maréknyi friss szurokfüvet finomra vágunk és a levesbe keverjük. Az egészet még egyszer felfőzzük. Tálalás előtt még tejfellel ízesíthetjük.
Sült csalánlevél-levesbetét: Már nagyobb, de még fiatal csalánleveleket (személyenként 5-6 levél) deszkára fektetünk, mind a két oldalát finoman kiverjük, megsózzuk, megvárjuk, míg levet ereszt. Palacsintatésztát keverünk, a levelet belemártjuk és forró palacsintasütőben mindkét oldalát kisütjük. Megtehetjük azt is, hogy a csalánleveleket durván összevágjuk a palacsintatésztához keverjük, kisütjük, felgöngyöljük és így vékony szeletekre vágva adjuk a forró húslevesbe.
Csalánfelfújt: A csalánleveleket (500 g) sós vízben puhára főzzük, leszűrjük és összevágjuk. Személyenként egy zsemlét összevágunk, tejjel meglocsoljuk, megvárjuk, míg megpuhul, finomra vágott hagymával, lestyánnal, sóval, ízlés szerint kaporral ízesítjük. Hozzáadjuk a csalánfőzeléket és személyenként egy tojással behabarjuk. A masszát kizsírozott, lapos formába öntve kb. fél órára forró sütőbe tesszük.
Csalánfasírt: A csalánleveleket (200 g) lobogó vízben néhány percig forrázzuk, majd szitán, csap alatt lehűtjük. Így zöld színét megtartja. Lecsöpögtetjük, finomra vágjuk és egy tálban 1 apróra vágott kemény tojással, sóval, borssal, frissen reszelt szerecsendióval jól összekeverjük, kicsit pihentetjük. A masszából pogácsákat formálunk, lisztben megforgatjuk, és forró zsiradékban kisütjük. Húsételekhez körítésként tálalhatjuk.
Csaláncsipetke: Egy teáskanálnyi vajat zsemlemorzsával összekeverünk, hozzáadunk személyenként fél tojást. A finomra vágott (50 g) csalánleveleket a tésztához keverjük, sóval, borsfűvel és bazsalikommal ízesítjük. A masszából csipetkéket formálunk és a levesben kifőzzük.
Tojásos csalánsaláta: 8 db kemény tojást apróra vágunk, sóval, kevés mustárral, olajjal, citromlével (esetleg ecettel) és 500 g apróra vágott csalánlevéllel összekeverjük.
Csalánfőzelék: A megmosott zsenge csalánt forró vízben kell puhítani, attól függően 10-20 percig, hogy hajtásvégeket szedtünk-e, vagy kicsit keményebb leveket is. Leszűrjük és ilyenkor már bátran nyúlhatunk hozzá szabad kézzel is, és vághatjuk apróra. Pároljuk vajban vagy olíviaolajban, majd szórjunk rá kevés lisztet és kevergetve öntsük fel tejjel, de mégjobb főzőtejszinnel. Ízesítsük fokhagymával, sóval, borsikafűvel.
Ugyanígy készül a medvehagyma és a lucernafőzelék is, bár a medvehagymánál én mellőzöm a fűszereket.
Levest hasonlóan készíthetünk csalánból csak erősebben higítjuk, bár rántással is nagyon finom. Egy kis csurgatott tojást szoktam még hozzá tenni.
Vajas, túrós, tejfölös verzióban is nagyon fimom szendvicskrémnek, s keverhetünk hozzá egyébb zöldfűszereket is.
Ne csak együk, igyuk is! Készíthetünk csak csalánból teát, de keverhetjük más gyógynövénnyekkel is, amitől sokkal finomabb lesz. A csalántea iható fél éven keresztül is folyamatosan, de az ajánlott 3-5 csészényi (1,5 dl) napi adagot (8-12 g) ne lépjük túl.
Csalántea 1: 2-3 szár friss csalánt ( vagy 1 púpozott evőkanál szárított csalánt) leforrázunk 1/2 liter vízzel, rövid ideig áztatjuk.
Csalántea 2: 1 rész csalán + 1 rész borsmenta + 1 rész cickafark + 1 rész aranyvesszőfű keverékéből
készül.
Kenőcs: A leveléből készített kenőcs az ekcémás bőrfelületekre jótékony hatással van.
Fürdő: A pattanásos bőrt csalánfürdővel kezeljük. A szépségápolásban is komoly szerepet tölt be a csalán. A növény fiatal leveleit arcgőzöléshez használják, míg a belőlük készült krém bőrtisztító. A zsíros, korpás bőrre különösen hatékony. A csalánlevél drogjának nagy részéből klorofillt állítanak elő. Ez a zöld színanyag adja a levelek színét, és minden növényben megtalálható, mert a fotoszintézishez szükséges. Az élelmiszeripar és a gyógyszeripar gyakran használja színező anyagként.
Régóta használatos reumás bántalmak gyógyítására. A gyógykezelést, melynek során a fájdalmas végtagokat a csalán friss hajtásaival csapkodják meg, ma is alkalmazzák.
Kenőcs: A leveléből készített kenőcs az ekcémás bőrfelületekre jótékony hatással van.
Fürdő: A pattanásos bőrt csalánfürdővel kezeljük. A szépségápolásban is komoly szerepet tölt be a csalán. A növény fiatal leveleit arcgőzöléshez használják, míg a belőlük készült krém bőrtisztító. A zsíros, korpás bőrre különösen hatékony. A csalánlevél drogjának nagy részéből klorofillt állítanak elő. Ez a zöld színanyag adja a levelek színét, és minden növényben megtalálható, mert a fotoszintézishez szükséges. Az élelmiszeripar és a gyógyszeripar gyakran használja színező anyagként.
Régóta használatos reumás bántalmak gyógyítására. A gyógykezelést, melynek során a fájdalmas végtagokat a csalán friss hajtásaival csapkodják meg, ma is alkalmazzák.
Gyógyhatások:
A gyógynövények közül a legerősebb vértisztító, ugyanis kiűzi a testből a mérgeket, feloldja az anyagcseréből származó salakanyagokat. Magas vastartalma következtében fáradékonyság, kimerültség esetén is igen eredményesen alkalmazható. A - friss vagy szárított - csalánból főzött tea a teljes emésztőcsatornát is tisztítja és fokozza a szervezet védekező erejét. Hosszú távú alapterápiaként allergiák és bőrbetegségek kezelésére kiválóan alkalmas. Értékes szer a szénanátha és az ekcéma tüneteinek kezelésére, illetve a köszvényes fájdalom és gyulladás enyhítésére. A belőle készült borogatás a bőrben lévő méreganyagok kivonására is jó.
Főbb előnyei részletesebben:
-Vizelethajtóként a csalán megszabadítja a szervezetet a visszatartott víztől, ezáltal számos, betegség kiegészítő kezelésében szerepe lehet.
-Ha a csalánteát borogatásként alkalmazzuk vagy rendszeresen, szedünk valamilyen csalánkészítményt, az ízületi gyulladással járó lüktető érzés-különösen a köszvény okozta -egy idő múlva enyhülhet.
-A húgyúti fertőzésben szenvedőknél fokozza a vizelet kiválasztást, és így a vizelettel együtt kiürülnek a betegséget kiváltó kórokozók is.
-A menstruációt, megelőző puffadásérzést is a visszatartott víz okozza, ezért azoknál a nőknél, akik a menstruációt megelőzően csalánkészítményeket fogyasztanak, enyhébbek lesznek ezek a tünetek.
-A gyógynövény a magas vérnyomást is csökkentheti, ami egyébként részben a szervezet folyadék- visszatartása is okozhat.
-Ezenkívül csökkenti a koleszterin felszívódását, és magas a C-, B-vitamin, valamint a karotintartalma
-A csalán a szénanátha tüneteinek is egyik jól bevált ellenszere.
A pollenre és más allergénekre reagálva az allergiás szervezet egy gyulladást okozó vegyületet, hisztamint termel, amelynek hatására orrdugulás és könnyezés lép fel.
A csalánban viszont egy olyan flavonoid van, a kvercetin , amely képes meggátolni a hisztamin termelődését.
-A csalán enyhítheti a férfiaknál a prosztata-megnagyobbodással járó panaszokat.
Bodzavirág
Tartalmaz: szerves savakat (almasav, valeriánsav, ecetsav stb.), antocianinokat (szambucianin), C-vitamint (100-130 mg/100 g), béta-karotint, foszfort, vasat, kalciumot, magnéziumot, továbbá cukrot, nyomokban illóolajat.
Kitűnő szerként alkalmazzák a meghűléses és influenzás megbetegedéseknél, továbbá kiegészítőként alkalmazzák vérnyomásos és reumatikus panaszok kezelésénél. Ajánlják vérszegénységben szenvedőknek, de idős vagy betegségből lábadozó embereknek is. Hatóanyagai kiválóan elősegítik az emésztést és erősítő hatása is jelentős.
Gyümölcse számos a szervezet részére hasznos anyagot tartalmaz, mint a vitaminok, ásványi és cseranyagok, fehérjék, mikroelemek, növényi cukrok, szerves savak, színanyagtartalma rendkívül magas. Bogyós termései enyhe hashajtó, vizelethajtó illetve izzasztó hatásúak
Nemsokára nyílik a bodzavirág, már alig várom, mert finomságokat lehet készíteni belőle.
Rántott bodzavirág: A bodzavirágot kicsit vízbe kell tenni, és állni hagyni hogy ha netán van benne apró bogár az kijöjjön belőle. Ezután jól le kell csepegtetni, leszárítani.
A lisztből, tojásból és a tejből, (esetleg kis citrmos sört is tehetünk bele) sűrűbb palacsinta tésztát készítünk.
Egy serpenyőbe bősége olajat hevítünk. A palacsintatésztába belemártani a bodzavirágot a száránál fogva és kicsit lecsepegtetni, majd a forró olajba helyezni.
Miután levágtuk a kiálló szárat, óvatosan a másik oldalára fordítjuk és azt is szép pirosra sütjük.
Én nem kifejezetten édességnek szoktam elkészíteni, hanem inkább a csalánfőzelék velejárója, de húsevő barátainknak csemegének is jó ebéd után, ha vaníliás cukorral elkevert porcukorral szórjuk meg, vagy baracklekvárt adunk hozzá.
Melegen finomabb...
Bodzavirág szörp: 8-10 szép, rovaroktól mentes bodzavirágot gyűjtünk. Csap alatt megmossuk. 10 l-es rozsdamentes fazékba 7 liter vizet öntünk, 1 citromot szeletekre vágunk, hozzáadjuk. 800 g cukorral vagy gyümölcscukorral édesítjük, 1 dl borecettel savanyítjuk, majd feltesszük melegedni. Közben 200 g cukrot szép barnára pirítunk, felengedjük 1 l vízzel, és simára forralva beöntjük a fazékba. Felforraljuk, beletesszük a bodzát, majd a tűzről levéve 1 napig állni hagyjuk. Másnap leszűrjük, üvegbe töltjük, és jól bedugaszolva hűvös helyen (lehetőleg hűtőgépben) 6 hétig állni hagyjuk. Az érlelés után hígítva fogyasztjuk.
Bodzavirág szörp: 8-10 szép, rovaroktól mentes bodzavirágot gyűjtünk. Csap alatt megmossuk. 10 l-es rozsdamentes fazékba 7 liter vizet öntünk, 1 citromot szeletekre vágunk, hozzáadjuk. 800 g cukorral vagy gyümölcscukorral édesítjük, 1 dl borecettel savanyítjuk, majd feltesszük melegedni. Közben 200 g cukrot szép barnára pirítunk, felengedjük 1 l vízzel, és simára forralva beöntjük a fazékba. Felforraljuk, beletesszük a bodzát, majd a tűzről levéve 1 napig állni hagyjuk. Másnap leszűrjük, üvegbe töltjük, és jól bedugaszolva hűvös helyen (lehetőleg hűtőgépben) 6 hétig állni hagyjuk. Az érlelés után hígítva fogyasztjuk.
Bodzavirágszörp másképp: 6 db, szép nagy bodzavirágot megmosunk, rovaroktól megtisztítunk, 5 l vízbe tesszük, 3/4 kg cukrot, 1 doboz citrompótlót, 1 egész szeletelt citromot adunk hozzá. 3-4 napig állni hagyjuk, utána leszűrjük és hűtőgépben egy hónapig érleljük. Hűtve, hígítva fogyasztjuk.
Bodzabogyószörp: 3 kg szemezett bodzabogyót porcelán vagy kőedénybe téve néhány napig állni hagyunk. Utána megtörjük, és a levét átszűrjük. Minden literhez 1 kg cukrot adunk, addig főzzük, míg sűrűsödni nem kezd. Forrón üvegbe töltjük, és lekötve száraz gőzbe tesszük. Vízzel hígítva kiváló üdítőital, de a fél liter tejjel összemixelt 1 dl bodzaszörp is kitűnő italnak számít.
Bodzavirágbor: 1 l lemorzsolt bodzavirágot rozsdamentes fazékba tesszük, 1 kg cukrot és 1 karikára vágott citromot rászórunk, majd 3 liter lobogó vízzel leforrázzuk. Ha kihűlt, 50 g élesztőt adunk hozzá, egy éjszakán át állni hagyjuk, majd másnap leszűrve üvegekbe töltjük, gyengén ledugaszolva hűvös helyre tesszük. Ne aggódjunk, ha az érlelés alatt lövöldözést hallunk, mindig dugaszoljuk vissza az üvegeket.
Bodzabogyóbor: 13 kg leszemezett, érett bodzabogyót, 30 g szegfűborsot és 60 g gyömbért 1 óra hosszat 50 l vízben főzünk. Fakádba 22 kg cukrot öntünk, majd erre szűrjük át a főzetet, miközben a bogyókat megtörve szitán átnyomkodjuk. 125 g borélesztőt adunk hozzá és 2 napig állni hagyjuk. Átfejtjük hordóba, kotyogóval lezárjuk, két-három naponként megkeverjük a készülő bort a hordó mozgatásával. Ha kiforrott, 2-3 liter borpárlattal feljavítva véglegesen lezárjuk és 4 hónapig érleljük. Ha kész, palackokba fejtjük. Kiváló forralt bor készíthető belőle a következő módon: bodzabort és bodzaszörpöt egyenlő mennyiségben összekeverünk, fahéjjal, szegfűszeggel, citromszeletekkel ízesítve felforraljuk, melegen kínáljuk. Bodzavirágpezsgő. Rozsdamentes fazékban 5 liter vízhez 750 g cukrot adunk 1/4 liter borecet társaságában. Kb. 5, karikára vágott citromot, 12-15 db jól fejlett, szárak nélküli bodzavirágzatot, kis csomóba kötött, még nem virágzó szagos mügét adunk hozzá. Az egészet jól összekeverjük. Kb. fél óra után a szagos mügét kivesszük a folyadékból. Ezután a pezsgőalapanyagot 8 napig állni hagyjuk, de minden nap egyszer megkeverjük. Ha az előírt idő eltelt, leszűrjük, és tisztára mosott pezsgőspalackokba töltjük a folyadékot. Ledugaszoljuk, és a dugót drótkosárral lekötjük. 14 napi hűvös helyen való érlelés után fogyasztható az ital.
Bodzabogyópezsgő: 3 kg szemezett bodzabogyót megtörünk, rozsdamentes edényben, 8 l vízzel, 1,5 kg cukorral, 3 db szeletelt citrommal, 1-1 db kálmos- és gyömbérgyökérrel és néhány szem szegfűborssal összekeverjük. Néhány napig állni hagyjuk, de közben legalább egyszer jól megkeverjük. A folyadékot gondosan leszűrjük, pezsgősüvegekbe töltjük, gondosan ledugaszoljuk, a dugót drótkosárral lekötjük. 14 napi hűvös helyen való tárolás után fogyasztható.
Bodzapezsgő ananásszal: 1/2 kg-os ananászkonzerv tartalmát jénai tálba öntjük. Ízlés szerint cukorral ízesítjük, fél órát hűtőgépben állni hagyjuk. Tálalás előtt koktélospoharakba osztjuk szét az ananászt, félannyi ginnel meglocsoljuk, jégkockákkal hűsítjük, bodzapezsgővel felöntjük. Szívószállal és kiskanállal kínáljuk vendégeinknek.
Bodzapálinka: 1,5 kg szemezett bodzabogyót 1/4 l vízzel, 1/2 kg cukorral, 1 db vaníliarúddal 1 óra hosszat közepes lángon főzünk. Ha kész, szitán fazékba szűrjük. Kb. 1 napig csepegtetjük. Következő nap a szűrletet felfőzzük, majd lehűtjük. 1/2 l 96%-os alkohollal összekeverjük, palackokba töltjük, lezárjuk. 1-2 hónapig érleljük. Nemcsak koccintásra jó, a szakácsművészetben flambírozásra, ecetek ízesítésére, esetleg mártás készítésére is használhatjuk.
Bodzaecet: Befőttesüveget megtisztított, frissen szedett bodzavirággal megtöltjük, majd borecettel színig töltjük. Kb. 2 hétre napra vagy meleg helyre tesszük. Leszűrjük, kis üvegekbe öntjük szét. Halételek ízesítésére használjuk fel.
Nyári bodzaleves: A bozdabogyókat (1/2 l) szitán áttörjük, 1/2 l vízzel, 4-5 evőkanálnyi cukorral felfőzzük. 2 dl fehérborral, kávéskanál citromlével ízesítjük. Jéghidegen tálaljuk.
Bodzalekvár I.: Túlérésben lévő bozdabogyókat (1/2 l) lecsumázzuk, megmossuk, kevés vízzel, ízlés szerinti cukorral, néhány kimagozatlan érett szilvával kb. 2 óra hosszat főzzük. Zsemlemorzsát vajban megpirítunk, majd a már elkészült alaphoz keverjük a keveréket, majd szitán áttörjük. Hidegen tálaljuk. Frissen fogyasztjuk.
Bodzalekvár II.: Bodzabogyókat, (1/2 l) felezett, kimagozott szilvát (3-4 db), alma- és körteszeleteket (2-3 egész gyümölcs) ecetes vízben puhára párolunk, szitán áttörjük, cukorral, kis darab fahéjjal ízesítjük, keményítővel megkötjük. Frissen fogyasztjuk.
Bodzalekvár szilvával. Azonos mennyiségű bodzabogyót (500 g) és szilvát (500 g) puhára főzünk. Szitán áttörjük. Lábasban 50 g vajat olvasztunk, hozzáadjuk a lekvárt, majd felfőzzük. Literenként egy evőkanál keményítőlisztet számolva, tejjel híg tésztát készítünk, majd a lekvárhoz öntjük. A keményítő sűrűvé és lággyá teszi lekvárunkat. Frissen, hidegen és melegen egyaránt fogyasztjuk. bármely gyümölccsel ugyanígy...
Bodzakocsonya: A bodzabogyókat megtisztítjuk. Vízzel (1/4 l) leöntve addig főzzük, amíg a szemek szétfőnek. Ekkor szitán áttörjük, 1 kg bogyóra 800 g cukrot számítva, a keveréket addig főzzük, míg a tányérra cseppentett lé meg nem kocsonyásodik. Üvegbe töltjük, és lekötve száraz gőzbe tesszük.
Bodzakocsonya almával: A szemezett, tiszta bodzabogyókat (1 kg-ot 3/4 l vízben) megfőzzük, vászonzacskóba rakva levét lecsöpögtetjük. Közben almát (1 kg-ot 3/4 l vízben) főzünk. Ha kész, éppen úgy átszűrjük. Az alma- és a bodzaszűrletet egyenlő arányban elegyítjük. 1/2 kg cukrot adunk hozzá a szűrlet minden literjéhez. Az így nyert keveréket kocsonyává főzzük. Az előbbi módon tartósítjuk.
Bodzabogyó kapribogyó módra: Még éretlen, tehát zöld bodzabogyókat egy éjszakára sós vízben áztatunk. Másnap lecsöpögtetjük, üvegbe rakjuk néhány tárkonyhajtással együtt. Előzőleg felforralt, majd lehűtött borecettel felöntjük, az üveget lezárjuk. Hogy az ételeknek csak az ízét kölcsönözze, tálalás előtt távolítsuk el.
Bodzamártás (ételízesítő): 1/2 kg szemezett, érett bodzabogyót megmosunk, porcelán vagy kőedénybe rakjuk, 1/2 l borecetben egy éjszakán át állni hagyjuk. Másnap szitán leszűrjük, jól lecsöpögtetjük. A bogyókat durvára darált borssal, gyömbérgyökérrel vagy szegfűszeggel, fahéjjal, néhány apró fej vöröshagymával és reszelt citromhéjjal ízesítjük. A masszát 6-8 percig állandó keverés közben főzzük. Lehűlés után szitán áttörjük, üvegbe töltjük. Halételek pikáns mártásaihoz nélkülözhetetlen.
Bodzavirág tea elkészítése:
4-5 db tenyérnyi bodzavirág
0,5 l víz
1 citrom
10-15 dkg cukor, méz, vagy édesítőszer ízlés szerint
A bodzavirágokat jól mossuk meg, majd lecsöpögtetjük, leszárazzuk. A vizet felforraljuk, és az előkészítet, bodzavirágra öntjük. Lefedve állni hagyjuk kb. 10-15 percig. Ezt követően szűrjük le majd az elkészült teát tetszés szerint ízesíthetjük cukorral, mézzel, citromlével és édesítőszerrel. Fogyaszthatjuk forrón és hidegen. Nyáron a nagy hőségben jól lehűtve, fogyasztva isteni. A bodzavirágából készült tea jól alkalmazható a megfázás és köhögés esetén. Hurutoldó hatása van, hársfavirággal együtt főzve meghűlés ellen kiváló teakeverék lehet. Lázcsillapító hatása is jelentős. A bodzavirág tea enyhe hashajtóhatással is bír. A bodzateát készíthetjük jó minőségű drogériákban is kapható szárított bodzavirágból is, de akár magunk is gondoskodhatunk arról, hogy a téli hónapokban is tudjunk miből bodzateát készíteni. Ehhez bodzavirágzáskor szedjük le a bodza kinyílott virágait, és szárítsuk meg szellős, meleg helyen. A megszáradt virágot szedjük le a szárakról és vászonzacskóban tároljuk el télire. Forrás: Terebess
Még egy kis finomság: a bodzavirág sör |
a receptek nagy részének forrása: Terebess
a pitypang szörpnél csak a szirmai kellenek v egy kis zöldje/csésze maradhat?
VálaszTörlés