2011. május 31., kedd

"Uborkaszezon" (:



Uborka
Cucurbitabcitrulus








Az uborka az indiánok eledele. Mindig is salátának, vagy körítésnek használták fő ételhez, olyan ételekhez amelyeknek erős íze van, hogy hűtésre kényszerülnek. Saláta készül belőle, vagy savanyítják, mindenképpen jó az emésztésnek. Nálunk elmaradhatatlan terméke a kiskerteknek, és éppen olyan helyet tölt be az étkezésünkben, mint valamikori ősei.
Tápértéke:
Az uborka nemcsak az emésztő szervekre hat hűsítőleg, de a légzőszervekre, és a gyulladásos bőrre is. Kiemelkedő vitamin vagy ásványi anyag nincs benne, mégis jó szolgálatot tesz a természetes gyógyításban. Leginkább a bőrelváltozásra használják, és úgy külsőleg, mint belsőleg jó méregoldó tulajdonsága van.

Gyógyhatásai:
Az uborka lé külsőleg és belsőleg is használható. Ha belsőleg használjuk, kellemes üdítőhöz jutunk, különösen más zöldségfélével keverve. Vitamin és ásványi só tartalma biztosítja a test számára a kellemes közérzetet. Alapjában véve jellegtelen íze és illata következtében jól megfelel más zöldség lé dúsítására is. Ha belsőleg használjuk rendszeresen, egy idő után az egész megjelenésünk megváltózhat, fiatalosabbá válhat. Üdébb lesz bőrünk, csillogóbb a hajunk, kellemesebbé válhat egész megjelenésünk. Nem hiába használják a gyógyászatban egyes bőrápoló krémek alapanyagának az uborkalét. Nemcsak szépítőszernek használjuk, de gyógyítani is lehet vele.
Rovar csípés: A rovarcsípés általában fájdalommal, daganattal, később pedig viszketéssel jár. Ha azonnal intézkedünk, különösen kisgyereknél, megelőzhetjük a sok kellemetlenséget. Az uborka lé, vagy uborka pép jótékony hűsítőként hat még az erős fájdalommal járó méhecske csípésre is. Ugyancsak kellemetlen lehet a homoklégy csípés is, ami akkora lehet mint egy bolha. Ha érezzük a csípést, szét is morzsoljuk a kicsi fekete rovart, de már késő. A bőrbe juttatott méreg másnap, vagy harmadnap olyan erős viszketést okoz, hogy folyton vakarásra késztet. S a legtöbb amit tehetünk, hogy a vizes fejbe alakuló pattanásra hintőport szórhatunk. Ha időben intézkedünk uborka-lével, vagy péppel, sok kellemetlenségtől kíméljük meg magunkat.
Sérült, vörös bőr: Ha vörös a bőr, valami által meg lett sértve. Lehet az erős kisugárzás, vagy napsütés. A lázas sérült bőrre legjobb ha borogatást teszünk lemezvágóval pépesített uborkából egy két órára. Ha a napégette bőrre uborkát helyezünk, nem hólyagosodik fel a helye, mert az uborka gyulladáscsökkentő hatású.
Bőrkiütés: Előfordul, hogy kirándulás folytán kivörösödik bőrünk, és kiütések keletkeznek. Az okát nem tudjuk fölfedni, csak gyanítjuk, hogy a természetet járva, utunk során valamilyen mérgező növénnyel akadtunk össze. Elég egy érintés a bőrre, hogy kiütések jelenjenek meg, amelyek viszketnek, végül vizes pattanásba fejlődnek, aminek elkaparás a végső sorsa. A kellemetlen vakaródzás napokig is eltarthat, akár ki is sebesedhet. Mindezt megelőzhetjük, ha a kezdet kezdetén uborkalét, vagy pépet teszünk a kipirosodott bőrre.
Elkészítési mód: Az uborkalét általában más jellegzetesebb ízű zöldségfélével keverjük. Mivel igen levecses, legjobb, ha kicentrifugázzuk a levét. Keverhetjük petrezselyem lével, ami kitűnő vízhajtó, valamint torma, de a zöldbab, spárga stb lével, aminek méregtelenítő hatást is tulajdonítanak, sőt nagyon jó húgykősav hajtó.

RECEPTEK:

Hozzávalók
Kovászos uborka:
Kisebb méretű, egyenes darabokat érdemes választani a kovászos uborkához, kb. 1,5-2 kg 5 l-es üvegenként elég. Veszegyünk hozzá virágos (kissé öreg) kaprot is.
Csap alatt kefével megsikálom az uborkákat – közben fölteszek egy fazékban vizet forralni –, aztán felvagdalom úgy, hogy először mindkét végét levágom, aztán az egyik végéről hosszában bevágom kb. 3/4-ig.
Egy nagyobb (3-5 l) üveg aljára berakom a kaprot, és az uborkákat mindjárt szépen rendben ráteszem. Rászórok felvagdalva 1-2 gerezd fokhagymát (nem kötelező), a tetejére egy szelet kenyeret (minél barnább, annál jobb). Mikor felforrt a víz, belerakok literenként 1 evőkanál sót, elzárom, majd merőkanállal, úgy forrón, belekanalazom az üvegbe. Kistányérral letakarom – nem szabad lezárni – és napra, vagy ha éppen nincs hova, csak meleg helyre teszem.
 
Egy-két nap múlva le lehet szedni róla a kenyeret, általában további egy-két nap után érdemes megkóstolni, s ha jó, akkor kiszedem, zárható dobozba, a levet rászűröm, és be a hűtőbe. Ezzel a módszerrel nem puhul meg, jó roppanós marad.

Nem árt őrizni
 
Szeret napozni


 








 
Közlkép
                                 
Kovi ubi-manó
Kovászos uborka leves:                             
Ha nagyon meleg van, felfrissülésre vágysz és csak 5 percig szeretnél pepecselni egy leves elkészítésével, íme az ideális megoldás :-)


Hozzávalók (6 személyre):

2 liter kovászos uborka leve
2 db kovászos uborka (lehet több)
1-2 gerezd fokhagyma a kovászos uborkából
6 ek görög joghurt vagy kaukázusi kefír
nagy csokorfriss kapor, aprítva
levesbetét: pirítós, vagy golyók

A kovászos uborka szűrt levét összehabosítottam a görög joghurttal, a leturmixolt kovászos uborkával és fokhagymával. Ha nem zavar, hogy híg, így is fogyaszthatjuk, akár pohárból kortyolgatva. Én sűrűbb, selymesebb állagra vágytam ( a Bock Bisztróban kóstoltak alapján), így felforraltam az egészet egy ek kukoricakeményítővel. Jól behűtve, friss kaporral bőven megszórva tálaltam.

Kovászos uborka-saláta
                                                        Hozzávalók:

6 nagyobb kovászos uborka (házilag készített, vagy üzletben vásárolt),
6 nagy, kemény paradicsom,
1 csokor friss kapor,
2 dl sűrű tejföl,
2 gerezd fokhagyma,
késhegynyi törött fehér bors,
ízlés szerint só, parányi porcukor

A saláta öntetéhez a tejfölt simára keverjük a sóval, borssal, porcukorral, valamint a megmosott, lecsöpögtetett, és apróra metélt kaporral, meg a tisztított és szétzúzott fokhagymával. További felhasználásig a hűtőszekrényben tárojuk. A kovászos uborkát levéből kivéve negyedekre vagy nyolcadokra vágjuk (nagyságától függően). A megmosott és leszárított paradicsomokat ugyancsak negyedekre vagy nyolcadokra vágjuk. Lapos, nagy üvegtálon helyezzük az uborkákat, felváltva a paradicsomgerezdekkel, majd lelocsoljuk a fokhagymás tejfölös öntettel. Folpack fóliával letakarva betesszük a hűtőszekrénybe, és tálalásig ott tartjuk. Úgy is készíthetjük, hogy az uborkát is, meg a paradicsomot is egyforma kockákra vágjuk, és az öntettel jól összekeverjük.

Ajánlott irodalom: http://www.terebess.hu/tiszaorveny/zoldseg/uborka.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése