2010. május 27., csütörtök

Kullancsveszély

Tavasz a nyárban…ezt szeretik igazán a kullancsok!
Sajnálatosan országszerte az enyhe telek miatt már egész évben folyamatosan, de nyár elején és ősszel két nagyobb hullámban támadnak a kullancsok. A vérszívók jelentős létszámban lepik el a természetet, s most már a kerteket és a közparkokat is. A kullancsok támadására két irányból számíthatunk.


Hazánkban átlagosan minden ezredik kullancs fertőzött az agyhártya-, agyvelőgyulladást (enkefalitiszt) okozó vírussal. A megdöbbentő viszont az, hogy sokkal gyakoribb a Lyme-kórt előidéző baktérium. Száz kullancs közül tízben megtalálható Európában.

A gyepi növénytársulásokban a fűszálak hegyéről támadó, szemmel rendelkező, látó kutyakullancs ill. a csertölgy alapú erdőségek cserjéinek levélfonákáról vadászó, szemmel nem rendelkező, „vak” közönséges kullancs a leggyakoribb vérszívók Magyarországon a 42 honos kullancsfaj közül. A kullancs szó nem egy állatot jelent, hanem egy egész állatcsaládot, amely igen nagy fajszámban van jelen hazánkban.

A Ledum a megoldás homeopátia szinten, de ez a megelőzésről szól.
Végig, ha kullancsesélyes helyen vagyunk napi 3x5 bogyesz.

Részleteiben:

LEDUM PALUSTRE 5 ch

Mocsári molyűző. A hangafélék családjához tartozó örökzöld cserje, mely mocsarakban, lápokban terem.

Javallatok:
Sebek (szúrt, vágott, harapott), szálka, rovarcsípés. Használjuk oltás, injekció helyi tüneteinek kivédésére és rovarcsípés megelőzése céljából (csak alacsony hígításban hat). Elsősegély szer. Ha a érülések rosszul gyógyulnak, lilás színűek, hideg tapintatúak. Rovarcsípés helye lila és duzzadt.
    Homeopátiás gyógyszerek szedése esetén kerülendő: a kámfor, a borsmenta, a fekete bors és az eukaliptusz, ami azért fontos mert a legjobb kullancsriasztó pont az eukaliptusz, a borsmenta, a tömjén, a citromfű és a rozmaring illóolaja. Az említett illóolajokból lehet készíteni kullancsriasztó szert, ha olivába csepegtettek belőlük pár cseppet.

A kullancsok gyűlölik, ha megfelelő mennyiségű B-vitamin van a szervezetben, lehetőleg nem szintetikus termékként veszed be (PolyB), hanem Orachel...(Roppant veszélyes azonban a vitaminok túladagolása embernek és kutyának, mert ún. szubklinikai kórképeket generál.)

A védekezéshez tartozik még a lúgosítás is. pl ne egyél cukrot!

A kullancsfajok egyedei a direkt napfénynek kitett testrészeket nem csípik, mert gyűlölik a napfényt (lucifug), mely számukra halálos, a kiszáradás veszélye miatt.

VÉDŐOLTÁSOK:
     Az embernek adott védőoltás kizárólag a kullancs terjesztette agyvelő- és agyhártyagyulladás vírusfertőzés ellen véd. (A teljes oltási sorozat után biztosított az oltott személy védelme.) Az elmúlt években e kullancs terjesztette betegségben éves szinten 100 alatt volt a bejelentett emberi beteg szám.

     Emberre nincs Lyme-kór elleni védőoltás. Sőt a Lyme-kór az a fertőző betegség, melynek átvészelése után a szervezetben nem épül tartós immunológiai védelem. Ennek okán úgy ember, mint kutya mindegyik szezonban ha fertőződik, megbetegedhet a Lyme-kórban.

A védekezés egyéb módjai:
 A napokban Szegeden bemutattak egy fizikai csapdát, amelyet az ottani és gyulai környezetgazdálkodási szakemberek dolgoztak ki.
A begyűjtési eljárás a szimulációra épül: egy megfelelően kezelt és kifeszített birkabőrt lassan végighúznak a területen, s ez összeszedi a kullancsot. A bőr belsejében melegítőeszköz van, amely az emberi testközel érzetét keltő állandó, harminchat fokos hőmérsékleten tartja a csapdát. Mindehhez rezgőeszköz társul, amely szintén odacsalja az élősködőket. A begyűjtés után a bőrt elszállítják, és háromórás szén-dioxidfürdővel távolítják el belőle a parazitákat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése