2010. március 10., szerda

MASSZÁZS

Egy kis masszázstörténelem

A masszázs a legrégebbi gyógyeljárások közé tartozik. A francia massage szó, görög eredetű, massein (dörzsölni) szóból ered, s gyúrást jelent /Az arab mass (nyomni), vagy a héber mases szó is lehet az eredete. Vannak, kik szankszrit származást véltek benne felfedezni./

Az emberek önmagukon már ősidők óta ösztönösen alkalmazták a masszázst nyomkodva, gyúrva a fájós testrészeiket, s ez alakulhatott az idők során tudatos tevékenységgé. A primitív kultúrákig visszanyúlva a mai fejlett társadalmakig szinte mindenütt megtalálhatjuk a használatát.

Magyar vonatkozású adatok

A táltosok, akik a törzsközösségben élő magyarok papjai voltak, egyben gyógyítással is foglalkoztak. A kereszténység elterjedése után a papi gyógyítás vált uralkodóvá, a táltosokat üldözték. A kolostorok mellett betegápolás céljára ispotályokat rendeztek be. Az első Ispotály Esztergomban létesült az ezredforduló után. A 11-12. században alig volt város, ahol ne működött volna. A gyógyító papok és apácák sokat átvettek a pogány tapasztalatokból, ami a gyógynövényeket illeti, és talán ennek köszönhető, hogy a gyógyfüves gyógyítás hagyománya mindmáig fenntartja magát.

Mátyás király (1443 - 1490) udvarában ún. dögönyözők végeztek masszázshoz hasonló módszeres gyakorlatokat. A török megszállás idején terjedt el a fürdő kultúra, és vele együtt a masszázs gyakorlata is. A fürdőmesterek folytatták tovább művelését, majd német – osztrák behatásra nálunk is tudományos szintre emelték e kezelési módszert.

A modern időkben az orvostudomány fejlődésével párhuzamosan fejlődik a masszázs tudománya. Az első tudományos összefoglalását a masszázsnak egy svéd írómester Pher Henrik Ling végzi el. Amit ő a művében akkor összefoglalt, az nevezzük ma Svédmasszázsnak.

A masszázs gyakorlata mind differenciáltabbá vált. A tudomány fejlődése mellett, ez a terápia is egyre változik, megtartva alapjait. A masszázs eljárásokat két külön álló vonal fémjelzi: az ázsiai és az európai stílus, melynek vannak találkozási pontjai, de alapvetően más és más filozófiára épülnek.

A masszázs testi-lelki hatásai

Az érintés révén felszabadult oxitocin biztisítja a jó közérzetet. Tehát a masszázskezelés az egész személyiségünkre kihat, békét és nyugalmat ad, mely az érintés által egész bensőkben szétárad, és teljes testi és lelki megelégedettséget kelt bennünk.

A test alapvetően egy nyugodt, erőlködéstől mentes működésre lett kitalálva, amit homeosztázisnak azaz a szervezet belső egyensúlyának nevezünk.

A masszázs nyugtatja az idegeket, kellemes érzést nyújt, s megteremti a test és lélek egyensúlyát. Az emberek néhány masszázskezelést követően gyakran úgy találják, hogy jobban tudatában vannak saját testüknek, eredményesebben tudnak lazítani (relexálni), képesek kikapcsolni a kellemetlen gondolatokat és megszabadulni a napi stressztől.

A masszázs segít a szellemi és érzelmi feszültségek enyhítésében, melyek gyakran túlfeszült izmok formájában (stresszcsomókban) nyilvánulnak meg. A bőr dörzsölésének aktusa úgyszintén változásokat indít el a testben, amelyek endorfin hormonok felszabadulásához vezetnek. Ezek a test természetes fájdalomcsillapítói, melyek a jó közérzet kialakításában is részt vesznek. A masszázs összes jótéteménye segíti a pácienst abban, hogy felismerje, milyen jó érzés is, ha ellazul a teste.


A masszázs élettani hatásai


Hatása a bőrre

A masszázs erősíti a faggyú- és verejtékmirigyek kiválasztó munkáját (megakadályozza, hogy azok elzáródjanak), eltávolítja az elhalt hámsejteket, javítja a bőr anyagcseréjét, puhítja a hegeket és erősíti a szervezet védekezőképességét. Elősegíti a bőr rugalmasságának megőrzését, ezáltal lassítja öregedését. A masszázs stimulálja a vérellátást, serkenti a bőr táplálására szolgáló friss tápanyagok szállítását. A masszázsolajokban lévő vitaminok és ásványi anyagok szintén nagyon jót tesznek a bőrnek.

Hatása az izmokra és ízületekre

A masszázs hatására a megfeszült izmok ellazulnak (detonizálás), az ernyedt izomzat pedig újult erőre kap, helyreállhat a normál izomfeszesség. Intenzív testmozgás után az anyagcsere során termelődő tejsav lerakódik az izomszövetekben, ami izomlázat, izomgörcsöket eredményezhet. A masszázs és segít az izomműködés során keletkező tejsav eltávolításában, ezáltal enyhíti a fájdalomérzetet. A sportolók verseny előtti felkészítése során alkalmazott masszázs segít a fáradtság csökkentésében, javítja az izomtónust, fokozza az izom rugalmasságát és az összehúzódás erejét növelve, erősíti az izmokat. A masszázs elősegíti az izmok relaxációját és megnyúlását, enyhíti a feszességet, továbbá elősegíti a toxinok eltávolítását. Serkenti a pangó területek friss vérellátását, friss tápanyagokat, oxigént szállít a fáradt izmoknak. Ez az anyagcseréből visszamaradó végtermék, amely ha feszes izomszövetben marad, képes kikristályosodni és fájdalmat okozni.

Hatása a csontokra

Csont, vagy izületi sérülések után, mivel az izmok és ízületek mozdulatlanságra kényszerülnek, lelassul a helyi vérkeringés, nyirokpangás következik be, ez pedig duzzanathoz, izomletapadásokhoz vezet. Megfelelő masszázs alkalmazásával felgyorsíthatjuk a vér- és nyirokkeringést, eloszlik a duzzanat, fellazul az összetapadás, és az ízület visszanyeri egészséges aktivitását. A csonttöréseknél azonban a legbiztonságosabb, ha reflexzónán keresztül enyhítjük a fjdalomérzetet.

Hatása a vérkeringésre és a nyirokkeringésre

A masszázs javítja a vérkeringést azáltal, hogy elősegíti a vér áramlását a végtagokból a szív felé. A simító mozdulatok, melyeket "effleurage"- nak nevezünk, növelik a friss vér áramlását, amely tápanyagokat és oxigént szállít a szerveknek és az izmoknak. Akár többszörösére is növelheti a felületes és a mélyen fekvő testszövetek vérellátását. A vérellátás javítja a sejtek oxigén- és tápanyagellátását. Emellett az élénkebb vérkeringés a nyirokrendszer működését is serkenti, amitől javul a lerakódott salak és méreganyagok kiválasztásának és elszállításának hatásfoka. A vér- és a nyirokkeringés megélénkülése gyúrással érhető el. A megfelelő immunvédekezés alapja pedig nem más, mint a kielégítő vérkeringés és a jól működő nyirokrendszer. A masszázs direkt módon segíti a nyirokkeringést, mivel kinyomja az izmokból a nyirokfolyadékot a gyűjtőcsövecskék felé, elősegítve az anyagcseretermékek és méreganyagok felszívódását. Csökkenti a perifériás szövetek azon ellenállását, amit az összehúzódott izmok okoznak, így szabad véráramlás alakul ki. A has masszírozása a bélcsatorna és a gyomor izmait stimulálja, így elősegíti a táplálék emésztését és továbbhaladását. Ha az étel gyorsabban emésztődik és szívódik fel, kevesebb méreganyag és betegségokozó baktérium gyűlik fel a szervezetben.

Hatása az idegrendszerre

Bizonyos masszázstechnikák hatékonyan csökkentik az érző idegvégződések érzékenységét, ezért ezeket gyakran alkalmazzák fájdalomcsillapításra ideggyulladás és idegfájdalmak esetén. A lágy fogások stimulálják a mozgatóidegeket, emelik az izmok ingerelhetőségét.

Hatása a pszichére

Egyes technikák nem csupán a mozgásszervi betegségek esetén, hanem mentális értelemben is hathatós segítséget nyújthatnak. A lágy masszázsfogások megnyugtatják az idegeket, szabaddá teszik a légzést, oldják a feszültségeket, segítenek az ellazulásban. Előfordulhat, hogy masszázs közben a páciens egyszerűen álomba merül.  Ez a test, a lélek és a szellem mély ellazulásának köszönhető.

Hatása a szervekre

A masszázs belső szerveink működésére is hatással van. Ez abból adódik, hogy belső szerveink kapcsolatban állnak bőrünk bizonyos zónáival, és köztük reflexszerű (automatikus) reakciók léphetnek fel. A bőr ilyen jellegű zónáinak célirányos masszírozásával befolyásolhatjuk egyes szerveink, mint például a vese, a máj vagy a szív működési zavarait. ezen az elven alapul a láb reflexzónáinak masszírozása, valamit a kötőszöveti masszázs.

Források: http://drimmun.com/masszazs/a-masszazs-hatasa.html http://www.gyogymasszazs.sport.hu/masszazs_bovebben.php

2 megjegyzés:

  1. A dolgok szépsége nem csak a szeretetben rejlik.Azokban az Emberekben is, akik mindannyian Hozzád hasonlóan szívvel-lélekkel teljesítik szolgálatukat a Mindeneknek, s magának a szeretetnek.
    Fény öleljen,
    Keri :-)

    VálaszTörlés
  2. Szívvel-lélekkel köszönöm ezt a gondolatot, de olyan szép az a virág, hogy ennyi szöveg féjen rá...
    Ölellek! Zeb

    VálaszTörlés